Reklama
 
Blog | Vojtěch Boháč

Rusové jdou na Západ

Podle statistik se demografická situace Ruska od začátku ekonomické krize v roce 2009 zlepšuje. Zatímco až do pádu sovětského svazu počet obyvatel Ruska rostl, v roce 1992 se trend změnil a následujících 17 let se jejich počet propadl ze 148,5 milionů o téměř pět procent na 142,7 milionů. Populace stoupá od roku 2009 až do dnešních dnů, nicméně ač se to zdá pozitivní, příliš úsměvů tahle statistika u Rusů nevyvolává. Podívejme se na čísla zblízka.

Týdeník The Economist posadil v minulých měsících Rusko na špičku žebříčku zemí podle ročního přílivu přistěhovalců, dokonce výše než tradiční cíl emigrantů Spojené státy. V prvních patnácti letech po pádu Sovětského svazu dosáhl počet přistěhovalců do Ruska podle neoficiálních statistik kolem pěti milionů osob, což bylo převážně způsobeno návratem násilně přesídlených obyvatel z doby Stalina a migrací obyvatel z bývalých svazových republik způsobenou destabilizací těchto zemí a postupnou konsolidací ruské ekonomiky na přelomu století. Má se za to, že ti přesídlenci, kteří se chtěli do Ruska vrátit, se už vrátili a opozdilců nebude tolik, aby to mělo nějaký statistický význam. O demografický růst se tak v současné době starají převážně přistěhovalci z bývalých sovětských republik, převážně ze střední Asie – z Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu a dalších, ale také například z Číny nebo z Afriky. Rusko tedy tak docela nevymírá, jak se poslední téměř dvě desetiletí očekávalo.

Na vývoj současného Ruska je možné se dívat i z jiného pohledu. Podle loňského prohlášení Sergeje Stěpašina, vedoucího ruské auditorské komory, opustilo za posledních deset let zemi zhruba jeden a čtvrt milionu milionů lidí. Tato takzvaná „Šestá emigrační vlna“, jak bývá nazývána, je druhá největší za posledních sto let. Překoná ji podle odhadů jen mohutná emigrace, která nastala těsně po bolševické revoluci v roce 1917, kdy z Ruska odešly zhruba dva miliony lidí. Současné vlně se nevyrovnají ani ty po stalinských čistkách a hladomorech třicátých let. A stejně jako po revoluci v sedmnáctém roce, je třeba se i nyní dívat na to, kdo zemi opouští. Vedoucí katedry sociologie a demografie moskevské státní university Anatolij Antonov řekl pro rozhlasovou stanici Hlas Ruska následující:

Hlavním problémem je samozřejmě „unikání mozků“ z Ruska. My, demografové, upozorňujeme na to, že odjíždí mladá, vzdělaná generace. Ztrácíme mladé Rusko, které by se mohlo utvářet tady.  Teď přijíždějí do naší země převážně lidé z blízkého a ze vzdáleného zahraničí, lidé jiných národností, jiné kultury, s nízkou úrovní vzdělání a mohou počítat pouze s nekvalifikovanou prací.

Reklama

Komentátor deníku L. A. Times si všímá, že se situace liší také tím, s jakými vyhlídkami současní emigranti odcházejí. Většinou jde o to, že zamknou svůj byt, sednou s pár kufry na letadlo a odcestují s tím, že až bude situace lepší a poměry svobodnější, matička Rus je opět přivítá. Nicméně události poslední doby k myšlenkám na nějaké závratné zlepšení během nejbližších let rozhodně nesvádí. Jedním z mála těch, kteří situaci vidí pozitivně, je předseda ruské vlády Dmitrij Rogozin, který předvídá, že pekaře Gerarda Depardieua bude do Ruska následovat vlna evropských boháčů. Na svůj twitter napsal:

Na Západě špatně znají zvláštnosti našeho daňového systému. Až ho poznají, můžeme očekávat hromadnou migraci bohatých Evropanů do Ruska.

Proč tedy potenciální naděje země v současné době Rusko spíše opouštějí? Již zmíněný článek L. A. Times ukazuje příběh muže, který svůj odjezd do Izraele vysvětluje tím, že ztrácí dech při pomyšlení, že ten samý Putin, který Rusku prakticky vládnul posledních dvanáct let, se bude u vlády ještě jednou tak dlouho držet. Zároveň však deník dodává, že hlavní důvody jsou především ekonomické. Rusové se prostě nezvládli srovnat s tím, že dynamický růst začátku nového tisíciletí už je pryč a poslední tři roky země spíš stagnuje.

Téma se snaží mapovat také opoziční ruský list Novaja Gazeta. Výsledky ankety (jejíž relevanci, pravda, zpochybňují mnozí) na internetových stránkách listu, ve které hlasovalo přes sedm tisíc čtenářů pro možnost „Zvažuji emigraci“, dopadly následovně: 2.2% hlasujících uvádí jako důvod vzrůstající nacionalismus v zemi, 28.9% skutečnost návratu Vladimira Putina do presidentského křesla a 62.5% uvádí, že jde o kombinaci těchto a jiných důvodů. Novinář listu Dmitrij Oreškin, který se tématem na stránkách Nové Gazety, dochází k následujícím závěrům:

Hlavním a stálým důvodem, proč z Ruska odchází tolik lidí je prostá skutečnost, že model státu, který vymyslel Lenin, upevnil jej Stalin a v současnosti se k němu vrací i Putin prostě a jednoduše nefunguje. Lidé mají zemi rádi a nechtějí ji opustit, jen tu prostě není kam jít, není tu co dělat a není v co věřit.

 

Komentář je součástí vysílání pořadu Řev z východu studentského Rádia R. Celý pořad si můžete poslechnout zde:

http://www.mixcloud.com/RevZVychodu/rev-z-vychodu-prvni-vysilani-28-unor/

http://www.facebook.com/RevZVychodu